KV’13: Når vælgerne kommer til at stemme forkert

En gang imellem modtager man en mail, som bare gør en rigtig glad. Sådan en (faktisk flere) modtog vi i november i sekretariatet. Det var Mona fra Vesthimmerlands kommune, der skrev:

Hej Kvinderåd

Vi har haft så god en weekend med Speeddating Vesthimmerland rundt. Vi har frosset i blæst og regn, men det har været det hele værd. Alle partier var repræsenteret (på nær et – som ikke havde kvinder på listen). Vi har talt med rigtig mange mennesker, der var på vej ind/ud af dagligvare butikkerne i Farsø, Aars, Aalestrup og Løgstør. Vi var ca. 2 timer hvert sted.

Jeg var direkte på P4 Nordjylland fredag morgen om arrangementet. TV2 Nord kom og lavede reportage fra vores sidste arrangement i Aalestrup i dag – søndag. Vi var ved at blæse væk og regnen piskede ned, men vi holdt stand, og det gjorde reporteren og fotografen også. Vi lignede druknede mus!

Alle balloner og kort er delt ud. De flotte balloner i sart grøn og lilla gjorde lykke.

Jeg er inviteret til panel debat over samme emne mandag aften i Aalborg.

Mange kvindelige hilsner fra de seje Vesthimmerlandske kandidater med forfrosne fingre og røde næser.

Mona

Baggrunden for mailen var, at Kvinderådet i weekenden 1-3. november havde opfordret kvindelige kandidater til kommunal- og regionrådsvalgene til på tværs af partierne at markere sig samlet. Og den opfordring havde de kvindelige kandidater i Vesthimmerlands kommune i den grad taget på sig.

Vi kom flyvende fra start; Penge til en kampagne fra Kvindernes Bygnings Fond, penge til to entusiastiske studentermedhjælpere fra samme fond samt Ligestillingsministeren, en tændt arbejdsgruppe nedsat af styrelsen, lækkert layout, flotte tryk, 10.000 balloner, plakater, postkort, utrolig god pressedækning, stor opbakning fra de kvindelige kandidater, super godt materiale på vores hjemmeside og rigtig meget mere godt.

Vores studentermedhjælpere mailede og mailede og ringede og ringede til kvindelige kandidater over hele landet. Og resultatet udeblev ikke. I over 70 kommuner arrangerede kvindelige kandidater alle mulige forskellige events og arrangementer og i 3 regioner var der også fokus på kvindelige kandidater. Lokale og regionale medier var på pletten og kvinderne stillede op til det hele, bare jævnfør Monas mail ovenfor.

 MEN på kommunalt niveau kom vælgerne til at stemme forkert, mens de huskede lektien på regionalt niveau! Andelen af kvinder i regionsrådene steg nemlig fra 35% til 39,4%, mens andelen af kvinder i byrådene igen kom ned på den forkerte side af de 30%, før valget sad der 31,8% kvinder nu sidder der 29,7%. ÆV. Men kvinderne var glade for kampagnen, for det netværk de fik, vores opbakning og merchandise. Flere pegede dog på, om vi ikke forud for næste regions- og kommunalvalg kunne henvende os til partierne og partiforeningerne for at få dem til at finde og prikke flere kvinder, der kunne tænkes at stille op i 2017. Den opfordring har vi hørt.