Stor mandedominans i filmudbuddet i Danmark

I dag starter Københavns filmfestival CPH PIX. I forbindelse med dette har STIFF undersøgt filmudbuddet i Danmark. Resultatet er nedslående. Af alle film, som blev vist i biograferne 2015, var 87 % instrueret af en mand. Ser man på spredningen af mænds og kvinders film, bliver forskellen endnu større. 91 % af de film, som blev set i biograferne rundt omkring i landet, havde en mandlig instruktør.

Det får konsekvenser for ligestillingen i samfundet at folk først og fremmest får mulighed for at opleve mænds fortællinger.

– Film påvirker menneskers opfattelse af sig selv og verden. Billedmedier bør afspejle forskellige erfaringer og bryde med stereotype forestillinger om kvinder og mænd, siger Nanna Frank Rasmussen, forkvinde Women in Film and Television, WIFT.

Den 31. oktober indbyder Kvinderådet og STIFF filmbranchen til en samtale om, hvordan ligestilling i filmudbuddet kan øges. Arrangementet foregår i Bio Asta, Cinemateket, kl. 12.00 – 13.30 og arrangeres i samarbejde med filmfestivalen CPH PIX. Læs mere her.

Kontakt:
Yderligere information, kontakt:
Stephanie Thögersen, projektleder “Öka jämställdheten inom filmbranchen i Norden”
Email: stephanie@sthlmfemfilm.se Tel: +46 (0)73555083

Fakta fra undersøgelsen: 

  • Undersøgelsen omfatter alle film, der blev vist i biograferne i Danmark i 2015.
  • Af alle film (i alt 238) der blev vist i biograferne i Danmark i perioden var 87 % instrueret af mænd.
  • 91 % af alle biografbesøg i 2015 var til film af en mandlig instruktør.
  • Af alle film, der blev vist i biograferne i Danmark i 2015, havde 84 % en mandlig manuskriptforfatter.
  • Af alle film, der blev vist i biograferne i Danmark i 2015, havde 69 % en mand i hovedrollen.
  • Af alle film, der blev vist i biograferne i Danmark i 2015, var 6 % instrueret af en kvinde og havde samtidig en kvinde i hovedrollen.
  • Af det totale antal producenter bag de film, der blev vist i biograferne i 2015, var 26 % kvinder og 74 % mænd.

Projektet “Öka jämställdheten inom filmbranchen i Norden” er et samarbejde mellem Stockholms feministiska filmfestival, STIFF, Kvinderådet i Danmark og Kvenréttindafélags Íslands. Projektet finansieres af Nordisk Ministerråd.