Sammen med alliancen for seksuel chikane (alliance mod seksuel chikane) og digitalisering- og ligestillingsministeriet arbejder vi i Kvinderådet for at gøre op med seksuel chikane og uønsket seksuel chikane. Derfor er vi medafsendere på en ny kampagne, der har til formål at skabe tiltrængte og vedvarende kulturforandringer under titlen “ødelæg den gode stemning”. Det vil vi opfordre alle til at gøre, når man oplever eller bevidner seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed.
Et opgør med den ’gode’ stemning
Det er på tide med et opgør med den kultur, som stadig gør det muligt at udøve seksuel chikane i både de formelle og uformelle rum. Og det er på tide at alle os som bevidner seksuel chikane siger klart fra overfor enhver, der udøver det. Det handler ikke om at tage ansvaret fra dem, som udøver det, men vi kan kun hjælpe dem, som rammes af det, ved at tage et fælles ansvar for at forandre den kultur, vi alle er en del af.
Seksuel chikane er nemlig et samfundsproblem, som vi alle kan gøre noget for at forandre. Og det er i allerhøjeste grad et kønnet problem, som særligt rammer kvinder og LGBT+ personer. En rapport fra VIVE 2024 har undersøgt danskernes erfaringer med sexistisk adfærd og omgivelsernes reaktioner, og her står det klart, at særligt kvinder i alderen 16-34 år, seksuelle – og kønsminoriteter, samt handicappede oplever at blive udsat for seksuel chikane (VIVE, 2024).
”Det er aldrig, den som udsættes for seksuel chikane, der har ansvaret for det, men i Kvinderådet bakker vi op om kampagnens budskab, om, at vi alle bliver medskabere af en dybt problematisk kultur, hvis vi undlader at sige fra, når vi bevidner seksuel chikane og uønsket opmærksomhed. Ansvaret ligger altid primært hos den, der udøver seksuel chikane, men vi har alle et ansvar for at reproducere en problematisk kultur, når vi vælger at ”bevare den gode stemning” fremfor at påpege nedværdigende adfærd med alvorlige konsekvenser for særligt unge kvinder og minoritetspersoner.” – Helene Forsberg, Direktør
Seksuel chikane og uønsket seksuel chikane er toppen af isbjerget. Det dækker over alvorlige kønnede problemer i vores samfund, som stadig betyder, at særligt kvinder og minoriteter er udsatte overfor seksuel chikane, uønsket seksuel opmærksomhed såvel som seksuelle overgreb.
Mens vi tidligere har haft fokus på den seksuelle chikane, som foregår i de mere formelle rum, sætter kampagnen også fokus på den chikane som finder sted på offentlige steder, privat og digitalt. Seksuel chikane er uacceptabelt i alle dens former, og der er brug for en kulturændring bredt i samfundet – også i de mindre formelle rum. Derfor opfordrer vi i Kvinderådet til at bakke op om kampagnen og ødelægge den ’gode’ stemning.