Det Nationale Voldsobservatorie
Det Nationale Voldsobservatorium er en uafhængig ekspertgruppe, der arbejder for at eliminere vold mod kvinder i Danmark. Det Nationale Voldsobservatorie er forankret i Kvinderådet, som danner sekretariat og referer til Den Europæiske Kvindelobbys Voldsobservatorium, hvor Kvinderådet også er repræsenteret.
Det Nationale Voldsobservatorie:
- indsamler information, udveksle erfaringer, identificere huller i lovgivning, politik og praksis samt udarbejde anbefalinger til regeringen til forebyggelse af vold mod kvinder samt beskyttelse af voldsudsatte.
- arbejder for at sikre at den danske regering udarbejder nationale handlingsplaner og lever op til både de nationale og internationale konventioner vedrørende vold mod kvinder.
- informerer Kvinderådet, Den Europæiske Kvindelobbys Voldsobservatorium samt andre relevante interessenter om udviklinger i lovgivning, politik og praksis vedrørende vold mod kvinder.
Voldsobservatoriet arbejder ud fra Istanbulkonventionen samt Beijing-handlingsplanens definition af vold mod kvinder:
113: “The term ‘violence against women’ means any act of gender-based violence that results in, or is likely to result in, physical, sexual or psychological harm or suffering to women, including threats of such acts, coercion or arbitrary deprivation of liberty, whether occurring in public or private life”
118: “Violence against women is a manifestation of the historically unequal power relations between men and women, which have led to domination over and discrimination against women by men and to the prevention of women’s full advancement”
Kvinderådets styrelse udpeger medlemmer i Det Nationale Voldsobservatorium i deres egenskab af at være eksperter inden for området vold mod kvinder. Kvinderådet er repræsenteret i Den Europæiske Kvindelobbys Voldsobservatorium, hvis formål og mål er beskrevet her.
Kvinderådets styrelse sammensætter Det Nationale Voldsobservatorium ud fra gældende kriterier og med opmærksomhed på, om der er specifikke vinkler og fagligheder, der mangler eller som allerede er dækket. Kvinderådet styrelse har tillige fokus på, at det udover at være en samling af landets primære eksperter også er vigtigt, at Det Nationale Voldsobservatorium kan samarbejde om at leve op til det overordnede formålet med observatoriet.
Kvinderådets styrelse skal sikre, at der er en bred repræsentation af eksperter blandt medlemmer i Det Nationale Voldsobservatorium. For medlemmer, der repræsenterer en organisation, skal der foruden en repræsentant være en suppleant.
Derudover kan man som repræsentant for en myndighed, herunder en statslig institution, være medlem af Det Nationale Voldsobservatorium med observatørstatus.
Det Nationale Voldsobservatorium kan efter behov invitere andre eksperter til at understøtte eller oplyse specifikke opgaver/problemstillinger.
Medlemmerne af Det Nationale Voldsobservatorium repræsenterer ikke Kvinderådet eller Den Europæiske Kvindelobby.
I Voldobservatoriet sidder følgende medlemmer for perioden 2024-2027
Andrea Haugsted Jedrzejowska, LOKK
Chef for jura og medlemmer i LOKK, Landsorganisation af Kvindekrisecentre. Cand.jur., specialviden om voldsudsatte kvinders retsstilling og børns rettigheder. Medlem af Familieretshusets rådgivende udvalg.
Anette Nancke, Redernes Krisecenter Fyn
Leder for Redernes krisecenter Fyn, uddannet sygeplejerske og kommende master i offentlig ledelse. 15 års erfaring som leder. Særlig fokus på social udsatte kvinders rettigheder og vilkår, uddanner medarbejderne på krisecentrene i voldsfaglig uddannelse.
Anita Johnson, RED Center mod æresrelaterede konflikter
Direktør i RED Center mod æresrelaterede konflikter. Uddannet socialrådgiver med en bred socialfaglig – og ledelsesmæssig erfaring fra den kommunale verden og fra NGO regi.
Anja Radeka, Dansk Kvindesamfunds Krisecentre
Leder af enheden Projekter og Viden på Dansk kvindesamfunds Krisecentre, herunder projektet StopChikane. Særlig ekspertise omkring digitale krænkelser og digital vold mod kvinder. Medlem af Kvinderådets bestyrelse og udpeget som Kvinderådets repræsentant i Det Europæiske Voldsobservatorium.
Aviaja Mose Wingender, Center for Seksuelle Overgreb
Videnscenterkoordinator i Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet. Arbejder med vidensdeling omkring seksuelle overgreb. Uddannet antropolog.
Bo Wagner Sørensen
Ph.d. i antropologi. Tidl. lektor ved Københavns Universitet og Roskilde Universitet. Er specialiseret i køns- og voldsforskning og har udgivet bøger og en lang række artikler om kønsbaseret vold siden sidst i 1980’erne.
Chris Poole
Stifter af NGOen Voldsforebyggelse i Praksis, aktivist, underviser og foredragsholder. Har været konsulent i voldsforebyggelse for mange organisationer, bl.a. Det Kriminalpræventive Råd. Forfatter til flere bøger.
Helle Jakobsen
LIBE rådgiver i S&D gruppen i Det Europæiske Parlament. Har tidligere været senior rådgiver i Amnesty og har bl.a. lavet kvantitativ og kvalitativ research om voldtægt og digital vold mod kvinder.
Joan-Søstrene
Forening opstået under Rødstrømpebevægelsen i midt 70’erne med det formål at arbejde kvindepolitisk for at bedre retsstillingen og de sociale vilkår for kvinder udsat for vold, voldtægt, incest og seksuel chikane.
Jytte Lindgaard
Advokat, herunder bistandsadvokat. Har arbejdet med området vold mod kvinder siden 1970 og har siddet i adskillige regeringsudvalg. Underviser pt. i den nye straffelovsbestemmelse om psykisk vold.
Katrine Bindesbøl Holm Johansen
Uddannet antropolog fra Københavns Universitet og ph.d. fra Syddansk Universitet. Forsker i køn, seksualitet, partnervold, seksuel vold blandt unge, digitale seksuelle krænkelser og stalking.
Kristian Moesgaard Løwenstein, Nordsjællands Politi
Analytiker i Nordsjællands Politis Efterretnings- og Analysecenter og ressourceperson for Det Specialiserede Team i Nordsjællands politikreds, der arbejder med forebyggelse af stalking, voldtægt, æresrelaterede forbrydelser og vold i nære relationer. Har særlig ekspertise indenfor politiets arbejde med fysisk, psykisk og seksuel vold i nære relationer.
Katrine Amalie Keller, Lev Uden Vold
Seniorkonsulent hos Lev Uden Vold, nationalt videns- og rådgivningscenter på området vold i nære relationer.
Mai Heide Ottosen
Ph.d. i sociologi og seniorforsker på VIVE. Forsker i skilsmisser og familieret, børns velfærd og trivsel samt vold og overgreb i intakte og brudte familier.
Maj Hansen, THRIVE (SDU)
Lektor og forskningsgruppeleder af THRIVE ved Institut for Psykologi, Syddansk Universitet. Forsker i vold og kønsbaseret vold, herunder voldtægtsramtes reaktioner under og efter overgrebet.
Marianne Jensen, Kvindehjemmet
Medarbejder i Kvindehjemmet, Danmarks største kvindekrisecenter. Har praksisnær forståelse af kønsbaseret vold. Uddannet cand.scient.pol fra Aarhus Universitet og har erfaring med ligestillingsproblematikker fra samfundsmæssigt perspektiv.
Mathilde Worch Jensen
Jurist og ph.d. i strafferet. Ekstern lektor i strafferet og menneskeret ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet.
Mona Savran, Danske Kvindelige Lægers Forening
Læge i gynækologi og obstetrik siden 2017. Bestyrelsesmedlem i Danske Kvindelige Lægers Forening.
Nell Rasmussen
Jurist og kriminolog. Har også arbejdet med vold i nære relationer i bl.a. Socialstyrelsen, for Institut for Menneskerettigheder og i forskningsmæssig sammenhæng. Har arbejdet med seksuelle og reproduktive rettigheder, prostitution og trafficking.
Sinja Laursen, Institut for Menneskerettigheder
Juridisk rådgiver i Køn og Ligestilling hos Institut for Menneskerettigheder
Sherin Khankan, Exitcirklen
Religionssociolog, forfatter og cert. kognitiv psykoterapeut.
Sofie Danneskiold-Samsøe, Københavns Professionshøjskole
Ph.d. i antropologi og lektor ved socialrådgiveruddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Forsker og underviser i socialt arbejde med udsatte børn og unge og problemstillinger knyttet til køn, vold og kultur
Trine Baumbach
Professor og ph.d. i strafferet ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Har ekspertviden om vold og drab på kvinder, seksuel vold, digitale krænkelser, prostitution og menneskehandel, menneskerettighedernes betydning for strafferetten, kønsdiskrimination i strafferetten samt strafudmålingen i sager, hvor kvinder er ofre.
Trine Rønde Kristensen
Ph.d, Speciallæge i arbejdsmedicin. Overlæge i Center for Voldsramte.
William Østerby Sørensen
Ph.d.-studerende ved Det Europæiske Universitets Institut. Undersøger arbejdet med vold mod kvinder i et Europæisk perspektiv. Har dokumenteret, diskuteret og problematiseret skiftet til en kønsneutral politik og praksis i arbejdet med intim vold i Danmark.
Winnie Alim, Danner
Leder af Kommunikation og Viden hos Danner. Har en særlig ekspertise og viden omkring ligestilling og vold mod kvinder. Cand.scient.soc. i Sociologi fra Aalborg Universitet.
Medlemmer af Det Nationale Voldsobservatorium:
- skal udarbejde en kort beskrivelse af deres arbejdsområde og dokumenteret viden og erfaring i forhold til emnet vold mod kvinder.
- skal informere Det Nationale Voldsobservatorium om aktuelle forhold og udviklinger inden for emnet vold mod kvinder, fx om lovtiltag, publikationer, forskning mm.
- skal være bekendt med Istanbulkonventionen, Den Europæiske Kvindelobbys politik vedrørende vold mod kvinder og anden relevant viden om vold mod kvinder.
- skal deltage i 4-6 årlige skemalagte møder og indstille sig på at kunne deltage aktivt i mindre arbejdsgrupper mellem de skemalagte møder.