background decorational logo flower

EU giver børnene alenetid med deres far

I dag har et flertal i Europa-Parlamentet givet fædre ret til 8 ugers orlov med deres lille ny. Dette er kun en mediehistorie fordi vi i DK ikke allerede er oppe på det niveau, selvom vi skriver 2018.

Desværre stemte Danmark imod med begrundelsen, at det er et nationalstatsanliggende. Men når Danmark ikke selv kan finde ud af at det, er jeg enormt glad for at et flertallet af lande i EU kan.

I DK siger regeringen, at det skal være op til familien. I debatten glemmes, at alle de fædre i Danmark der er omfattet af en overenskomst jo allerede har ret til at holde orlov med fuld løn. Og at den fulde løn forsvinder, hvis han ikke holder orlov, og mor er privatansat.

Det lyder i debatten som om at mor har fuld løn i et år. Det gælder altså kun på det offentlige område, og få enkelte private virksomheder. Mange privatansatte mødre holder ikke et års orlov, fordi det er lang tid på dagpenge. Nu bliver det i alle de familier fremover 1 års orlov.

Hver gang far er hjemme på barsel med lille Anker eller Alberte i en uge, så er mor hjemme hos babyen i ni uger. For 91 procent af al barsels- og forældreorlov i Danmark står mor for. Det viser de sørgelige tal fra Danmarks statistik.

Opløftende er det, at en ny undersøgelse foretaget af Epinion viser at 6 ud af 10 mænd ønsker en mere ligelig fordeling af barsel. Fædrene vil altså gerne. Men de får ikke lov.

De mødes blandt andet af en kultur på arbejdspladsen, som kigger skævt til en far, som vil holde orlov. Det er ærgerligt, for det kan virkelig betale sig på den lange bane. De ægteskaber, hvor far har holder en længere orlov, holder længere.

Jeg har hørt mange argumenter om at mænd ikke bare kan være væk fra deres arbejde. Jeg tror at alle arbejdspladser en dag får en kultur hvor det er helt normalt at både unge mænd og kvinder, i løbet af et 50 årigt arbejdsliv, er fraværende i korte perioder.

I dag er det sværere for kvinder i alderen 25-35 år at få job, lønforhøjelser og forfremmelser. Det vil blive udjævnet, når begge køn er fraværende i de perioder de stifter familie, og når begge deles om at tage barn syg-dagene.

Om 50 år tror jeg at man kigger tilbage og undre sig over, at fædrene accepterede at de blev skubbet til side helt frem til 2018. For gevinsterne ved fædreorlov er kæmpe store.

Fædre får et helt unikt tæt bånd til deres barn, præcis som mor har det. De unge kvinder vil ikke komme bagud på løn og får flere jobmuligheder.

Ægteskaberne holder længere og skulle det gå galt, så har fædre der har haft orlov og taget barn syg-dage, meget stærkere kort på hånden ved en skilsmisse.

Det er ren win-win for alle. Tænk der skulle gå så lang tid før det skete.

Marianne Vind

Næstforkvinde