background decorational logo flower

Kære kvinde fra d. 14/11 arbejder du gratis året ud…

D. 14. November kan du godt pakke sammen og gå hjem fra arbejde. Det er nemlig ved at være den tid på året, hvor kvinder på det danske arbejdsmarked ikke får mere i løn. 12,4 % er løngabet mellem mænd og kvinder. Tag en slapper, læn dig tilbage og støt op om at lukke løngaaaabet.

Kvindernes sidste arbejdsdag

I år falder Kvindernes sidste arbejdsdag på d. 14. November, og er den dag, hvor kvinder arbejder gratis året ud. Mærkedagen sætter fokus på den stadig manglende ligeløn mellem mænd og kvinder. Kvinderådet er med i kampagnen Løngaaaaaaaaab, som markerer Kvindernes sidste arbejdsdag sammen med 14 andre organisationer, der ligesom os arbejder for ligeløn. Med i kampagnen er Djøf Fagforening, Forbundet Arkitekter og Designere, Forsikringsforbundet, Ida FagforeningSocialpædagogerne Fagforening, Akademikerne (AC), Gymnasieskolernes LærerforeningDansk Magisterforening (DM), Teknisk Landsforbund, HK Danmark, Fagbævelsens Hovedorganisation, Dansk Socialrådgiversforening, 3F Fagforening, Dansk Skuespillerforbund.

Kvinder tjener gennemsnitligt 12,4 % mindre end mænd

På det danske arbejdsmarked er løngabet mellem mænd og kvinder fortsat markant. Ifølge Danmarks Statistik tjener kvinder i gennemsnit 12,4 % mindre end mænd.

Sagt på en anden måde: Hvis kvinder fik samme timeløn som mænd, kunne vi nøjes med at arbejde 223 ud af de 254 arbejdsdage, der er i 2024, uden at gå ned i indkomst.

Det 12,4 % løngab mellem mænd og kvinder er beregnet ud fra Danmarks Statistiks standardberegnede timefortjeneste fra 2023. I beregningen anvender Danmarks Statistik lønbegrebet, den standardberegnede timefortjeneste, som er den beregningsmetode, der kommer tættest på almindelig timeløn.

Det er trættende at blive ved med at tale om Løngaaaaaaaaabet, men desværre stadig en nødvendighed, da de 12,4 % ikke blot er et gennemsnitligt tal, men en konkret virkelighed, der begrænser kvinders økonomiske muligheder gennem hele livet. Løngabet påvirker kvinders pensionsopsparing, deres økonomiske frihed og mulighed for at tage del i samfundsøkonomien på lige vilkår med mænd. Vi har ikke ligestilling før vi har ligeløn.

Tallet stammer fra nedenstående udgivelser fra Danmarks Statistik udgivet 30.09.2024

Se Danmarks Statistisks Ligestillingsindikator for løngab (2023)

Se Danmarks Statistisks udgivelse om lønstatistik (2023)