background decorational logo flower

Kvinderådet får nyt udseende

Kampen for stemmeretten. Ligeret til tronen. Og moderne feminisme.
Det er alt sammen stykker af Kvinderådets 120 år lange historie og som er skildret i Kvinderådets nye udseende. Et udseende med nye farver (lilla, grøn og hvid), men hvor det gamle symbol – Daisyen – går igen.

Daisy – en hilsen til dagens fødselar.
Og ja, du har gættet rigtigt. Dagens fødselar, hendes majestæt Dronning Margrethe II er faktisk inspirationskilden til dét symbol.

Kvinderådet tog margueritten – daisyen – som sit symbol i 1949 på sin 50 års fødselsdag. Regeringen forærede Kvinderådet en årlig indsamlingsdag, hvor medlemsorganisationerne kunne sælge daisy-mærker og på den måde rejse penge til sit sociale, kulturelle og humanitære arbejde. At det netop var daisyen, de valgte, var ingen tilfældighed. Mange arbejdede nemlig aktivt for at sikre mænd og kvinder lige ret til tronen – og hvilket symbol var mere velegnet i den kamp end den blomst, som var den populære prinsesses kælenavn, Daisy?

Kvinder og mænds lige adgang til tronen fik vi så sent som i 2009, men i 1953 lykkedes det at få ændret tronfølgeloven, så prinsesse Margrethe, der ikke havde nogle brødre, kunne blive regent efter sin far.

”Ligeret til tronen er ikke en vigtig ligestillingssag i dag. Men historien om Daisy viser jo meget godt, at dét der var umuligt engang, som nogen gjorde nar af, er den største selvfølgelighed i dag”, fortæller Kvinderådets forkvinde, Nanna Højlund.

”Derfor har vi holdt fast i Daisyen. Det er godt at blive mindet om, at det, der giver modstand i dagens ligestillingsdebat, kan være fælles tankegods, før vi aner det”.

Farverne lilla, grøn og hvid – Kvinderådets nye farver – forener også fortid og nutid. Det er både farver, der bliver brugt af feministiske bevægelser i dag, men var også farver, som suffragetterne brugte: Green, White, Violet. Disse farver blev netop valgt, da de tilsammen gav følgende budskab: Give Women Vote.