background decorational logo flower

Samtykkelov er historisk vigtig for ligestillingen

I dag er Regeringen, SF, Enhedslisten og det Radikale Venstre blevet enige om at lave en ny voldtægtsbestemmelse baseret på samtykke. Det glæder Kvinderådet, som kalder en samtykkelov for historisk vigtig for ligestillingen mellem mænd og kvinder.

”Egentlig er det er såre-simpelt: Med en samtykkelov slår man fast, at sex er gensidigt. Når du har sex, skal begge to selvfølgelig være med på det,” fortæller Nanna Højlund.

”Mange tænker nok ”Er det bare det?”. Og ja, det er det. I en ligestillings-målestok er ændringen dog både stor og banebrydende. Den gør det nemlig klokke-klart, at du selv ejer retten til din egen krop og dit eget ”ja” til sex; Et “ja” enten udtrykt i ord eller handling”.

Kulturændring er vigtig

Nanna Højlund håber på, at en samtykkelov vil skubbe på en nødvendig kulturændring og forhåbentlig føre til færre overgreb i fremtiden:

”Jeg håber en samtykkelov vil betyde, at vi bliver mere opmærksomme på hinanden. Og får større respekt for hinandens seksuelle selvbestemmelse”.

Sammen med en række andre organisationer og voldtægtsoverlevere, har Kvinderådet længe sat fokus på behovet for at ændre lovgivningen omkring voldtægt.

Det Kriminalpræventive Råd skønner, at mere end 6.700 kvinder årligt bliver voldtaget eller forsøgt voldtaget. Kun omtrent 1.300 anmelder det. I 2018 blev 69 dømt.

Kontakt: Nanna Højlund, forkvinde tlf. 26723134