background decorational logo flower

Hvad vil ligestilling sige?

Ligestilling mellem kvinder og mænd fremhæves ofte som en særlig dansk værdi, men det er det ikke kun. Det er også en fundamental menneskeret, som langt de fleste af verdens lande anerkender og er ansvarlige for at sikre. Det fremgår bl.a. af FN’s Kvindekonvention.

Ligestilling betyder ikke, at piger og drenge, kvinder og mænd skal være ens. Ligestilling betyder, at dine rettigheder, muligheder og det potentiale, du kan udfolde – dvs. det du må, bør og kan opnå –   ikke må afhænge af hvilket køn, du har.

Ligestilling mellem mænd og kvinder er vigtigt for begge køn, fordi det giver frihed til at være den, man er. Køn og fordomme, der knytter sig til dit køn, må ikke begrænse dig – f.eks. i at deltage i den demokratiske debat, vælge uddannelse og fag, få lige løn og vise din seksualitet.

Hvad er menneskerettigheder? Se video her.

Hvis du har lyst til at lære endnu mere, kan du finde links med mere viden om køn og ligestilling her ⟶

LIGESTILLINGS ABC

Hvad er samtykke, sexime og FGM? Dyk ned i vores Ligestillings ABC og bliv skarpere på det feministiske ordforråd.

KLIK HER

Piger og kvinders rettigheder

Danmark er – ligesom de andre nordiske lande – nået langt, hvad angår ligestilling mellem mænd og kvinder. Danske kvinder er fx lige så godt uddannet som mænd og går – som største selvfølgelighed – på arbejde og tjener sine egne penge, ligesom mænd.

De fleste lande i verden har da også lavet regler, love og konventioner om ligestilling mellem kønnene. Alligevel sker der stadig diskrimination på grund af køn, særligt rettet imod piger og kvinder rundt omkring i verden.

Derfor har FN og verdens regeringer fortsat fokus på at fremme piger og kvinders vilkår – politisk, økonomisk, socialt og kulturelt – så de kan opnå ligestilling med mænd.

Vidste du, at…
  • … kvinder udgør en større andel af verdens fattige og 2 ud af 3 analfabeter?
  • … 31% af verdens unge kvinder i alderen 15 til 24 ikke er under uddannelse i 2020?.
  • … kun 1 ud af 4 medlemmer af verdens nationale parlamenter er kvinder? I Danmark er under hver 5. borgmester en kvinde.
  • …der er stor forskel på, hvad mænd og kvinder tjener? I Danmark er der f.eks. 14,5% forskel på hvad en mand og en kvinde tjener i timen. [1]

FN’s Verdensmål

Ligestilling mellem kvinder og mænd er et af de 17 Verdensmål (også kaldet SDG’erne; Sustainable Development Goals), som verdens lande vedtog i 2015.

Læs om verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene her. Her kan du se, hvad verdens lande – inkl. Danmark – skal opnå ift. ligestilling, inden 2030.

Beijing-handlingsplanen og Generation Equality

I 1995 vedtog verdens lande den såkaldte Beijing-handlingsplan, internationalt kendt som Beijing Platform for Action. Det var en slags verdensmål for kvinder og pigers rettigheder. I alt 189 regeringer forpligtede sig på handling – på 12 kritiske punkter.

I 2020 er det 25-år siden, at Beijing-handlingsplanen blev vedtaget. Det bliver markeret under FN-initiativet Generation Equality, som betyder Generation Ligestilling. Der er udpeget 6 aktionsområder under Generation Equality hvor regeringer, civilsamfund og erhvervslivet forpligter sig frem til 2025 på at gøre en forskel.

De 6 aktionsområder, kaldet action coalitions, er her oversat til dansk:

  1. Sexisme og kønsbaseret vold
  2. Arbejdsmarked og økonomisk ulighed
  3. Sex, samtykke og reproduktive rettigheder
  4. Køn og klimakamp
  5. Tech, innovation og ligestilling
  6. Ligestilling, magt og demokrati